Manchester - Érd 2008

hilux surf

Aranka (születési nevén: Yuki Shihoudou) kitérőt tesz Budapestre

Szerelmi négyszög egy Toyotával, avagy a 228-nak eszébe jutott, hogy kéne lassan egy verda, ha le akarnak jutni Bamakoba...

Az a jó ebben a Bamakoba menésben, hogy anélkül hogy bárhova elmennénk, már rég túl vagyunk a kaland felén. Ott kezdődik hogy ha az ember nagyon hülye barátja november közepén szól, hogy kéne menni januárban. Mit kéne menni?! Csaj vagy ha nem jössz Bamakóba! Így azért ezt azt össze kell hozni izibe. Példának okáért kell egy jármű. A jármű alatt itt olyanra gondol az ember ami így magától gurul, de nem kerül sokba. Erről közelebbit ugye, annyit lehet tudni, hogy az ilyen autó vagy terepjáró, vagy kisbusz, és toyota. Na ilyet nem lehet itthon kapni. Legalábbis olyan áron, hogy ne kelljen hívni a nyájas nénit a reklámból, aki hozza a zsét akármire. Szóval ilyen autó külföldön van ocsóért, mégocsóbbért meg az ebay-en. Mondjuk ez nem lutra-album matrica 2 fontért, de sebaj. A dolog valahogy így zajlott:
-Megismertem Gino-t, aki megismert engem, hiszen bemutatott minket egymásnak Juta egy emailben. Jutának azért rosszabb kicsit mert végig Boszniában lakik. Ő volt akinek méltóztatott eszibe jutni, hogy lassan szólni kéne valakinek hogy meglegyen a Bamako csapata. Ezek lettünk mi: Gino és Szaddam.

-Juta azt mondta, a kocsit intézi, mi szerezzünk szponzort, meg oltásokat, fizessük be a tandíját Budapesten, abba az iskolába amibe nem jár, mert:
1; boszniában lakik
2; bamakoba megy

-Juta nyugodtan nézegetni kezdte az autókat, Gino és Szaddam kissé idegesen. (szponzor nuku, oltás nuku, tandíj nuku)

-Lassan rátaláltunk az ebay-re. Olyan egy nap leforgása alatt a fejlett világ összes 10 évesnél idősebb terepjáróját megismertük. Mindezt email és skype konferenciabeszélgetések gigabájtjai kísérték, és tegyük hozzá, valahogy mindenkinek a munkahelyén jutott ideje ilyesmire. A világ nem ment előrébb legalábbis az a része amelyet a mi dolgunk lett volna előrébb mozdítani, de találtunk egy járgányt, fiatalt, szinte zsenge 8 évest, toyota volt és, igen, egy land cruiser. Mindenki tudja, ez a jolly joker odaát. Szinte ingyen volt, csak egy gond volt vele: az árverésből még hátra volt egy pár óra. Valamiért abban bíztunk hogy megcsípjük, mindenki a hazaszólt, hogy drágám, ma túlórázom, és összeskype-oltuk magunkat, először csak hárman, majd később betársult szellemi támogatóként Magnum Gyuri, Juta apja, aki megfontoltabb volt mint mi és tavalyelőtt felkészítette már a 2018-as autóját is. Ahogy közeledett az internetes árverés vége, egyre inkább láttuk, hogy az egyébként általunk magasan megszabott árplafont röhögve fogja mérföldes léptekkel átlépni az autó ára, így árverés közben azért nézelődtünk, és végül leütés előtt már tudtuk, hogy nekünk Aranka (született: Yuki Shihoudou) kell, egy kicsit öregebb, kicsit kisebb, de izig vérig toyota 4runner. Valójában hilux surf, hiszen ezen a néven fut ez a típus a tengerentúlon. Fix áron.

- Ráaludtunk, megvettük.

- És most mi van? A kocsi mencseszter mellett, az eladó cash-t akar. A foglalót legalább befizettük a Paypal-on, ami egy ilyen befizetős internetes izé, de ez csak töredéke volt a teljes árnak.

Erzsébet királynő arcmása, (7x15 cm vegyes technika, papír )

Ahhoz, hogy egy angol embert kifizess kell angol font. Ahhoz hogy az angol fontot odaadd, találkozni kell vele. E két dolog közül az utóbbi sikerült mégiscsak megúszni, egy korábbi az autókeresés gyermeki és naiv lázában történt telefonhívásnak hála. Az úgy volt hogy Szaddamka okosan kitalálta, hogy nemá hogy itthon nincsen jóárasított angol rendszámú gépjármű. Fel is ment a hasznaltauo.hu keresőre. Na eddig asszem, nem rengtek meg Jerikó falai.
A következő kommunikáció zajlott az egyik keresett jármű eladójával via mobil:
-Napot. Land cruiser megvan még?
-hááát…. Végülis…. Meg.
-Az jó, akkor eladó ugye?
-hááát…. Végülis…. El.
-?
(-itt érezte a kolléga hogy nem volt annyira határozott, szóval a magyarázat alább…
-Nem gondoltam volna hogy mostmá megveszik.
-De én megvenném. Eladó?
-Hááát….Nekem is kéne.
-Az jó, te mennyit adsz érte? Szivacc?
-Neeem, csak mostmá kéne. Mennék Afrikába.
-Bamako?
-Bamako.
-Akkor viszlát a rajtnál sporttárs. Na csak azt mondd meg hogy hol vetted.

És akkor itt elmondta a mágikus telefonszámot amely minden halandónak megoldást jelent, aki valamiért jobbkormányos angol autóra vágyik. Sokan azt gondolnák ez kevésbé jó üzlet itthon, mint a mozi a vakok intézetében, de sokan tévednek. Alig van szabad időpont, tele a naptár!!! És nem hiszem hogy csak a magyar gárda vásárol.
A lényeg hogy valami magyar terméket kivisz egy kamion Angliába, és utál üresen hazajönni, szóval hazafele idemaszekolnak valamit amit odakint találnak és amire valami eszement hazánkfia vágyik.

Így mikor miénk lett Aranka felhívtuk a bűvös számot és hát valahogy lett időpont. De csak igen hamar, ha egy kiesett fuvar helyére betuszkolnak minket, különben nuku időpont februárig.. Tehát a kocsi árának felét megelőlegzi a szállító, kéne tehát a másik fele fontban. Gyorsan. Szaddam épp leégve. Juta még mindig Boszniában. Gino? Igen Gino, neki épp volt nélkülözhető HUF-ja, akkor cserébe Szaddam intézi az ügyeket. Először is a forintot Gino előhúzta a Westendben a zsebéből, hogy mit kap a család karácsonyra ez után, azt nem kérdeztük, egy ilyen csini gurigába tekerve Szaddam elteszi a pénz. Ez volt a második találkozásuk. Na pénzváltás = váci utcai arabok. Arról nem beszélve hogy így stílusos. Rohanás, parkolás. Pénzváltó keresés. Azért a magunkfajta hol gyakoroljon, ha nem itt. Szaddam talál pénzváltót, de ez egyben utazási iroda is, nosza bemegy. Odabent jobban lehet tárgyalni, van is egy második pénzváltó ablak hátul, ez nem olyan csinos mint az utcára néző, az árfolyamok is sajtpapíron fityegnek, de azért ablak. Viszont az ablak mögött ott ül ali baba és a 40 rabló, és mind mobiltelefonálnak. Beszólás, hogy izé.. khmmm. Erre az egyik figura eltartja a telefon a fülétől 5 centire és megkérdezi igen udvariasan hogy miben segíthet, persze közben szóval tartja a telefonpartnerét is.

- Kéne nekem grét britis font.
- Elöl kell.
- Jó de az kicsit drága ott.
- Ja, akkor várj, jövök.

És jön, és behajol hátulról az elől nekünk európaiaknak fenntartott ablakba, az ott ülő európai nőnek azt mondja, hogy mínusz 5 forint az árfolyamból az úrnak. Jó. Ha ez ilyen simán fog menni Afrikában is, mert ennyire szimpi gyerekek vagyunk, akkor ide nekünk az oroszlánt is!!!
Meglett a font, egy zsíros izzad pénzköteg csupa 20-as címlett tele a királynő hamiskásan mosolygó képmásával. Na Erzsi, mész haza! Örülsz?
Rohanásba ki Érdre, ide is kell már a GPS, halvány lila teóriám sincs hol merre micsoda.
Megvan a szállító, odaadom a pénzt meg a Juta által reggel 9 és 9óra 5 perc között kisírt és összetákolt angol nyelvű adásvételi szerződés egyenesen Boszniából fénypostával.. A szállító lelkére kötöm, hogy de ezt is meg ezt is meg ezt is írja az a meleg-sörön-hizlalt-brit alá, mert kell. Pénz el. Most várunk.

Aranka Budapesten!!

3.0 TD Toyota Hilux Surf, jobbkormány, automata váltó, japán forgalombahelyezés, angol valahanyadik tulajdonos, 157120 mérföld futott kilométer(!) nemdohányzó, hölgy tulajdonostól, rendszeresen karban- és garázsban tartott… bla bla bla. Na konkrétan ezzel a példánnyal pónilovakat szállítottak kettő kimondhatatlan nevű skót falu között. A szaga mindent elárul.
Kirohan Szaddam Érdre megnézni az autót, pénz nincs, meg az arab is zárva lehet ilyen későn pénteken, de azért megnézni muszáj. Sötét van, az autót hajnali 5-kor tették fel a teherautóra Angliában sötétben, átutazta Európát a sötét kamion gyomrában, csak hogy hétfőn 2 nap múlva Gino és Szaddam egy arabnál tett látogatás után ismét sötétben, de mostmár zuhogó esőben kifizesse és átvegye. Senki nem látta mit vettünk, csak az a kellemes istállószag. A szélvédő és az oldalablakok is tök maszatosak és párásak. Ginoval, aki úgy mint Szaddam, két dolgott biztos sose csinált még: nem vezetett jobbkormányos autót, és nem vezetett automatát. Ugyan tényleg nem látunk semmit, de az érzés utánozhatatlan, az óriási homályos test mélyéről elindul valami morgás, felemelkedik a kocsi eleje vagy 20 centit ahogy meglódul, és onnantól se isten, se ember, akkor megy és kész. Tapogatjuk a kapcsolókat, ez vajon mi lehet, az mi a szar? Na addig bütykölünk, amíg sikerül a tetőablakot kinyitni, ömlik a be az eső. Persze visszafele nem megy. Miután nagyjából kitapogattuk mi hol van, nekiindulunk tankolni, mert Arankának, már a hangjából ítélve is jó az étvágya, a mutató meg zérón kókad. Benzinkút Érden, Gino vezet, Szaddam felvezet. A benzinkúton, már lámpafénnyel megkönnyítve se találjuk a tank nyitóját. Rendkívül komikusan nézhetünk ki, ahogy két meglett férfiember tapizza a böszöm terepjárót. Egy mozdulat és már nyitva is a motorháztető, végén csak sikerül a Toyota Assistance kihívása nélkül kinyitni azt a szart. Az érdem Ginoé. Nem tudja ő se mit tett, de ha eccer sikerült menni fog máskor is. Érd-Budapest még vár ránk, de nem bírjuk ki és az M0-on bezúzunk az egyik bevásárlóközpontba venni valamit újdonsült kedvencünknek. Egy kis olajat a papa kedvéért, egy szép gumiszőnyeget a mama kedvéért. Igen későn érünk haza, lerakjuk a dögöt aki úgy imbolygott egész úton, mint egy ladik a viharban. Egyértelmű, hogy a szervizben még lesz egy kis dolgunk a makulátlan rendszeresen karbantartott...stb gépjárművel, mert konkrétan lengéscsillapító az úgy nincs benne, csak dísznek.
Folyt köv: Aranka kórházban