2009. január 31. (szombat) valahol valamilyen tisztáson – BAMAKO (598 km), ahogy a 228 látta

Miss Niassaland 2009

Megváltozik a terv: visszafordulás. Beérkezés BAMAKO-ba. Sátorverés az ötcsillagos Hotel Salam halljában. Belénkb@sz a Villám. Mégis önfeledt mulatozás zárja a napot.

2009. Január 31. valahol valamilyen tisztáson – BAMAKO (598 km)

6:30
Kelés, hiszen a megbeszéltek szerint 7 órakor indulunk vissza Kayesbe. Pakolászás közben vesszük észre, hogy kb ötven méterre tőlünk, egy vörösinges ember gekkózik felénk. Mi serényen tesszük dolgainkat ő meg, mint egy kisgyermek bámulja tevékenységünket.

7:05
Majdnem sikerült. De Balázske a pakolás hevében kiönti Gyuri úr kávéját, ezért újat kell lefőznünk. Ráadásul Aranka ismét rakoncátlanodik. PSG-től ellesett mozdulattal ugrik Szaddam a gépháztető alá és a szorgos motoszkálása meg is hozza a kívánt eredményt: Aranka ismét szépen énekel. Harsognak a hengerek, a dugattyúk pedig fel-alá járnak.

7:35
Indulás. Hacsak meg nem állít minket a vörösinges Ács Feri. Ekkor vesszük észre a tegnapi lelkes idegenvezetőnket, aki a folyóparti szállást javasolta. Köszöntjük, de ő nem enged utunkra. Kéri, hogy adjunk neki egy fényképezőgépet, mert a falu egy ünnepre készül, és szeretnék megörökíteni az eseményeket. Balázske ekkor felveti, hogy Ginó pedig egy beavatási szertartásra készül, amihez szüksége volna két szűzleányra. Ács Feri nem áll nyélnek, így az üzlet sem köttetik meg. Elindulunk.

8:12
Végig az úton visszafelé. Nem túl emelkedett a hangulat. Egyikünk sem szeret megfutamodva visszavonulót fújni. A táj még mindig szépséges, de itt-ott üszkös hamu borítja a vidéket. A tegnapi tűz úgy látszik még hatalmas pusztítást végzett mielőtt végleg kialudt (vagy kioltották) volna.

8:55
Ismét megtaláljuk a figyelmeztető feliratot, melyet valószinűleg egy bamakos helyezett el. Saját bőrünkön tapasztaljuk meg, hogy a kecmec teljes hiánya vezetett a tegnapi jótanács meg nem fogadásához.

9:37
Az erőd romjait elhagyva már percek óta próbálja Szaddam megelőzni az előttünk poroszkáló ezeréves buszmaradványt. Csoda hogy ez a csotrogány még működik.

9:58
Kayes. Első utunk a benzinkúthoz vezet. Itt kézzel lábbal hadonászva pattan ki Magnum Gyuri a tigristankjából, hogy zsírzani kellene valamit, mert kihalt a szervója. Vért izzadva tekergették a kormányt az utolsó kilométereken. Tankolunk és utántöltjük a szervóolajat. De az csak priccel be a motortérbe. Ez már nagyobb gond. Szerencsére a segítőkész benzinkutas felajánlja, hogy elvisz bennünket egy közeli szerelőhöz. Motorra pattan és máris mutatja az odavezető utat.

10:17
A szaki egy félbevágott motorblokkon állva hajol be már könyékig a motortérbe. Pár percig turkál benne, amikor egyszercsak kiemel egy elszakadt gumicsövet. Természetesen semmi okunk az aggodalomra, mert a nyitott műhellyel szemben vagy egy autóbontó. Átbaktatunk oda és megvesszük a méretrevágott – és az eredetire megszólalásig hasonló – gumicssövet. Miután rögzíti, ismét beletölünk a szervóolajból és a tigristank újra csendesen forgatja kerekeit. Áljuk Allah bölcsességét, hogy időben visszavezetett minket a rendes útra. Elég nagy bajban volnánk egy köhögő Arankával és egy kormányozhatatlan monstrummal a legnehezebbnek mondott túraútvonalon.

11:25
Keresgéljük a Bamako felé vivő utat. Mikor egy útdíjra figyelmezető táblára leszünk figyelmesek. Mali elég gyorsan követi az európai trendet és a szakadt, toldozott, foltozott útjait most az átutazókon bevasalt útdíjjal szeretnék rendbe tenni.

12:05
Úgy tűnik ez az út hosszabb lesz, mint az eddigiek. Ismét fogyóban az üzemanyag, de benzinkút sehol. Ginó, mint navigátor alszik. Szaddam, mint sofőr csendesen pislog. Balázske pedig az utolsó májkrémes (fúj!!) szendvicseket készítgeti..

13:13
Újabb fizetőkapu. A fizetőkapunál a csóka elég kedves és örvendezik nekünk. Persze kádót is vár de mi nem adunk. Gyorsulva lassulunk, hiszen Aranka agyvize ismét melegszik. Ráadásul egyre erősebben. Maximális sebességünk 80 km/h.

14:23
Utolsó CFA-inkból veszünk üzemanyagot a 228-as, és a 229-es autókba. Ismét lerohannak a kádómániások, amikor Balázske ellentámad. Miért csak mindig mi adjunk kádót, hiszen mi vagyunk a vendégek ebben az országban, akiket tárt karokkal kellene várni. Az eredmény nem marad el. Mi is kapunk pár szir-szart. :-)

16:37
Sokat küzdöttünk a folyamatos üzemanyag ellátás biztosítása érdekében, de először a 228-as, majd 10 perccel később a 229-esnek is megáll a motorja. Gyors intubálás a tartalékkannákból, amin a mellettünk elhaladó maliak nagyon mosolyognak. Gondoljuk, azt hitték, hogy ez fehérekkel nem történhet meg. Hát de. Tessék csak nézni. Mi akkor is integetünk. :-)

17:42
Bamako egyre közelebb. Mi rájövünk arra, hogy szinte egész Mauritániát és fél Malit rendszám nélkül tettük meg, ezért az első kezünkbe kerülő rendszámot póvertépezzük fel jól.

18:30
BAMAKO
Gyors fotózás a várostáblánál, aztán hajtunk tovább a szálloda felé. Kis paráztatás már kezd elérni minket: nincsen meg az előre befizetett szobánk. Mi nem törődünk vele, megyünk tovább.

18:55
Aranka mire beértünk Mali fővárosába kipihente az összes női szeszélyét, és minden működik rajta. Mintha csak arra várna, hogy megmutassa magát mindenkinek ez a céda. Ezért felkapcsoljuk az összes díszkivilágítását és közben Szaddam felfedezi, hogy a légkürt és a duda kombójából szép kis szirénázós hangot lehet kiadni. Innentől kezdve megkülönböztetett figyelmet kapunk és még azt is elnézik nekünk, hogy véletlenül behajtunk egy 3 sávos egyirányú utcába.. természetesen szembe a forgalommal.. :-)

19:30
Hotel Salam. Parkolóba már alig tudunk beállni hiszen, minden kufár ott sündörög, aki eladna, vagy megvenne, vagy elcserélne, vagy becserélne. A lényeg egy: az üzletnek mindenáron meg kell köttetnie. Más nem számít.

19:33
Balázske a recepción megtudja, hogy fullon a szálloda, ezért nekünk nincsen szobánk. Hiába lobogtatjuk a befizetett többszáz euróról szóló nyugtát, senkit sem érdekel. De ezzel nem vagyunk egyedül. Rajtunk kívül több sorstárs járt ugyanebben a cipőben. A hangulat feszült, az emberek idegesek. Érthető, hiszen mi is az elmúlt napokban (Nouakchott óta) nem fürggyöttünk le! Pedig olyan szépen elképzeltük, hogy milyen jó lesz a felfrissítő zuhanyozás. Amiről azonnal úgy döntünk nem mondunk le harc nélkül. Gyorsan előkapjuk a sátrunkat és iziben felverjük a szálloda halljában.

19:37
Nagy rohangálás és felfordulás. A szálloda különböző titulusú alkalmazottai gyülekeznek és megdöbbenten nézik azt, ami eddig még soha nem történt meg velük: ott kempelnek a koszos-poros büdös magyarok az ötcsillagos luxusszálló halljában. Egyikük se tudja mit kezdjen ezzel, míg a hotel igazgatója meg nem jelenik és saját kézbe nem veszi az ügyet. Felszólítja a rendbontókat, azaz a sátorállítókat a távozásra.

19:40
Egyre több elégedetlen magyar csatlakozik hozzánk, illetve biztosít támogatásáról bennünket. Sajnos azonban aktív szerepet csak kevesen mernek felvállalni.

19:58
Egyre nagyobb a viszály, mert egyik fél sem enged. Úgy tűnik, állóháború fog kibontakozni. Balázske duzzogó fejet vágva szótlanul bent gubbaszt a sátorban, miközben a Gondwanateam különböző tagjai ki-be mászkálnak az újonnan alapított államukban.. Ginó nemcsak rögzíti az eseményeket, de határőrként is funkciónál, ezzel törve borsot az idegen behatolók orra alá. Szaddam, mint kinevezett főtárgyaló egyeztetni próbál a helyi erőkkel, melyet a szálloda igazgatója, a bamakoi rendőrkapitány illetve a hotel biztonsági személyzete alkot.

20:16
Mivel a békefolyamatok megfeneklettek és sajnos Ban Ki Mon ENSZ főtitkár nem volt elérhető, ezért karhatalmi erővel szorítják ki a gondwanateamet abból a hotelből, amelyet hónapokkal korábban lefoglaltak a Budapest-Bamako szervező irodán keresztül és melyet banki átutalással fizetettek ki.

20:20
Fejtörés hogy mi legyen tovább.

21:15
Intézünk szállást egy másik hotelben, miközben a város másik pontján egy éjszakai szórakozóhelyen zajlik a díjátadó gálát megelőző hivatalos záróbuli.

21:35
Megérkezünk a záróbuli helyszinére, ahol pont velünk együtt érkezik meg a főszervező is: Sz.G.A., azaz ismertebb nevén V.Géza. Amikor rákérdezünk az elveszett szobánkra és az ismeretlen helyen tartózkodó ötszáz eurósunkra, V.Géza betyáros káromkodásba kezd: „kurva anyátok te geci” harckiáltással nekünk esik. Mi megvédjük magunkat, és egy gyors fogással lefojtjuk, de szerencsére a két kigyúrt biztonsági őr is ott terem, hogy szétválasszon bennünket.

21:36
Amikor V.Gézát végül betávolítják (értsd két oldalról bevezetik) a helyre ünnepi beszédet mondani, a tömeg a beszéd alatt és a díjátadó gála közben is különböző bekiabálásokkal, kifütyüléssel fejezi ki nemtetszését a szervezés színvonalával, a verseny lebonyolításával és tisztaságával, valamint ötödikgéza személyével kapcsolatban.

22:07
Jöttek a nyasszaföldi emberevő prostituáltak, úgyhogy gyorsan a forgalom elől elzárt VIP helyre menekültünk. És ezután így buliztunk tovább.

És innentől kezdve snitt..............