2009. január 31. (szombat) BAMAKO, ahogy a 219 látta

dínom-dánom

Perzselődés 37 fokban, a helyi kufárok visszaverhetetlen nyomulása, elcseszett szállodai szobafoglalások... A 219 első Bamakoban töltött teljes napja

2009. január 31. (szombat), ahogy a 219 látta
Bamako

06:25
Ismét korai kelés, majd hirtelen reggeli a hotelban.

07:02
Mindent kipakolunk a kocsiból, majd Zoltánke a 222-es társaságában elrohan egy útszéli külső-belső mosóba. Kívül slaggal, belül slaggal... :)

09: 34
Miután visszapakoltuk a kocsit átgurulunk a Hotel Salaam elé. Nagy levegő, egy redbull és kezdődik a vérre menő alkudozás. Jelszó: minden eladó. A kocsi, sátrak, székek, hálózsákok, stb. A helyi nepperek és kütyüárusok már itt köröznek a parkolóban.

14:50
A hattyúhalálát mindkét oldal eljátszotta százszor, de végül úgy tűnik szinte mindenki mindent eladott, vagy elcserélt.

15:15
Kiderül, hogy a foglalásunk, előre történő fizetésünk és a listán szereplő nevünk ellenére legalább 20-30 társukkal egyetemben a Hotel Salaamban nincs több üres szoba. Kifizettünk többszáz eurót, most meg hullafáradtan itt küzdhetünk. Villám a helyi segédre, Pat-ra mutogat, majd eltűnik, Pat a szállodát, meg Villámot, a szálloda pedig Pat-ot hibáztatja. Hát kirva jó, csak ettől nekünk még nincs hol aludnunk. 35 fok, tűző napsütés, elpattannak az idegek.

16:15
Hosszas pöcsölődés és egyre feszültebbé váló harc után végül sikerül a drága szervezőknek a szállodalánc másik hoteljében szobát szerezniük. A összes cuccunkat bepróbáljuk betuszkolni egy magát taxinak nevező egyesgolfba, végül épp csak egy embernek elegendő hely marad, így Zoltánke megy előre szobaintézőbe. A taxinak nevezett néhai gépkocsit egyébként Magyarországon valószínűleg a méh sem venné már be. Kilincs nincs, egy lukon keresztül egy kallantyú meghúzásával lehet nyitni a hátsó ajtókat, az elsőket a letekert ablakon átnyúlva belülről, indítókulcs nincs, a megfelelő kábelek összetekerésével lehet életre kelteni a még működő 2 hengert, stb.

16:30
A közelben lévő Grand Hotel pont negyed óra volt kocsival. A szálló egyébként rendben van, leszámítva azt, hogy bárhova akarunk menni, kénytelenek leszünk beülni valami taxinak nevezett lélekvesztőbe. A tömérdek cucc kipakolása után Zoltánke vissza a Salaam-ba, ahol még folyik az alku a néhány megmaradt kempingfelszerelésre. Közben a feszkót oldandó elpattintunk néhány sert a sporttársakkal. Az sms-ben kapott hír szerint a 228 és a 229 este hét körül érnek Bamakóba, hogy milyen útvonalon, azt nem tudjuk.

Innentől a nap folytatása a 228-as bejegyzésében olvasható.